Ce pescuim

Natura ne bucură, în continuare, cu frumusețile ei, personalizate pentru noi în râurile, iazurile, lacurile, ghiolurile și japșele în care ne așteaptă statornici partenerii noștri eterni, peștii.
IANUARIE
Dar, cum am spus, sunt prognoze și vremea poate fi schimbătoare. Peștii, atât cei pașnici cât și cei răpitori, se hrănesc sporadic, având metabolismul încetinit din cauza temperaturilor scăzute. Răpitorii sunt ceva mai activi, dar și o parte dintre peștii pașnici au zile în care se hrănesc satisfăcător. În apele colinare curgătoare pot fi pescuiți cleanul, scobarul și mreana, iar în canalele de fugă sau lacurile și bălțile care nu au înghețat, babușca, roșioara, plătica și carasul. Se poate forma gheață pe suprafața unor ape, dar asigurați-vă că grosimea și rezistența acesteia permit accesul în siguranță. Respectați restricțiile impuse de evoluția pandemiei determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, în ceea ce privește deplasările în public sau în afara localităților.

FEBRUARIE
Cei care se încumetă pe malurile apelor vor căuta peștii, atât pe cei pașnici, cât și pe cei răpitori, în funcție de evoluția și permisivitatea vremii capricioase. Peștii răpitori, incitați de peștișorii vii sau de năluci atractive, dar și unii dintre peștii pașnici, atrași de o momeală potrivită, reprezintă o adevărată provocare. În cazul în care vremea va duce la instalarea gheții, vom putea încerca pescuitul la copcă, dacă grosimea acesteia o va permite. Pescuitului știucii este restricționat prin „Ordinului 43/310/2020, privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2020”, CAPITOLUL II, ART. 6, pct. (1), astfel: „Se interzice pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial al speciilor de pești și al altor viețuitoare acvatice vii, după cum urmează: a) știuca, de la data intrării în vigoare a prezentului ordin până la 15 martie 2020 inclusiv și de la data de 1 februarie 2021, până la data de 15 martie 2021, fără a aduce atingere prevederilor ART. 1.”

MARTIE
În această lună, prognozele meteo, pe termene scurte și medii, ne vor ajuta pentru a ne programa partidele de pescuit. Proiectul de ORDIN privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2021, prevede:
Art. 1 (1) Se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 09 aprilie - 07 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie - 07 iunie inclusiv, cu excepțiile prevăzute în prezentul ordin.
Art. 6 (1) Se interzice pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial al speciilor de pești și al altor viețuitoare acvatice vii, după cum urmează:
a) știuca, în perioada 01 februarie 2021 - 15 martie 2021 inclusiv și în perioada 01 februarie 2022 - 15 martie 2022, fără a aduce atingere prevederilor art.1;
b) șalăul și bibanul, în perioada 28 martie - 07 iunie inclusiv;
f) păstrăvul indigen, păstrăvul curcubeu și păstrăvul fântânel, în perioada 01 ianuarie 2021 - 31 martie 2021 și în perioada 01 octombrie 2021 - 31 martie 2022.

Până la publicarea ORDINULUI în Monitorul Oficial (probabil prin aprilie!), rămân valabile extensiile pentru anul 2021, prevăzute în ORDINUL Nr. 43/310/2020 din 11 februarie 2020.

APRILIE
Suntem în plină perioadă de prohibiție a pescuitului în apele naturale, instituită prin ordinul comun al M.A.D.R./ M.M.A.P. nr. 58/462/2021. Prin acesta sunt reglementate perioadele de protecție, pe zone, și speciile acvatice care pot fi capturate sau sunt strict protejate, uneltele admise pentru pescuit etc. În această perioadă pescuitul se poate practica în bazinele piscicole pentru care s-au eliberat licențe de acvacultură, cu permisiunea și în condițiile stabilite de gestionarii amenajărilor. Deși, teoretic, peștii se pregătesc pentru reproducere, aceștia continuă să se hrănească, dar cu mai puțină intensitate. Atât speciile pașnice, cât și răpitorii, pot fi căutați în zonele cu apă mai caldă, protejate de stuf sau cu vegetație submersă sau plutitoare din apropierea malurilor. O barcă ușoară va constitui, din nou, un avantaj, permițând o apropiere dinspre larg. Echipamentul va fi adaptat condițiilor vremii și speciilor pe care le căutăm.

MAI
Suntem în plină perioadă de prohibiție a pescuitului în scop comercial, recreativ sportiv și familial. Dacă va fi cazul, ne vom adapta condițiilor restrictive impuse de pandemia determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Peștii, atât cei pașnici cât și cei răpitori, se hrăneasc cu precauție, fiind mai mult preocupați cu reproducerea care va avea loc în perioade diferite, în funcție de vreme și zonă geografică. Îi vom căuta în bazinele licențiate pentru acvacultură, cu permisiunea administratorilor. În apele de munte, păstrăvii, indigeni, curcubei și fântânei, nu vor refuza o muscă artificială atractivă, corect prezentată, sau o rotativă bine aleasă. Un echipament adecvat, o dotare corespunzătoare și informații despre zona în care dorim să pescuim sunt un plus pentru asigurarea succesului unei partide de pescuit dedicate.

IUNIE
Perioada de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, care a fost instituită pentru o durată de 60 de zile, în perioada 09 aprilie - 07 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie - 07 iunie inclusiv, cu excepțiile prevăzute ordin, s-a încheiat. Au rămas în vigoare prevederi legate de specii și zone protejate, pe care trebuie să le respectăm, pentru a evita surprize neplăcute în teren, care să strice farmecul partidelor de pescuit. Luna începutului verii se caracterizează, de obicei, cu vreme favorabilă pentru pescuit. Ca pescari pasionați, vom profita de relaxarea măsurilor impuse datorită pandemiei determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și de faptul că peștii, pașnici sau răpitori, atât cei din apele colinare și de șes, cât și cei din apele de munte, și-au revenit după perioada de reproducere, se hrănesc corespunzător și pot oferi partide plăcute de pescuit.

IULIE
Luna de mijloc a verii s-a instalat, cu temperaturi tot mai ridicate în timpul zilei. Peștii se adaptează, activitatea lor de hrănire, în iazuri și heleștee, desfășurându-se mai mult noaptea și în primele ore ale dimineții. Pescuitul practicat în aceste ape devine dedificil, cu rezultate imprevizibile, oarecum la voia întâmplării. Vom avea șanse mai mari în apele curgătoare și în lacurile de acumulare, cu adâncime mare și curenți sau valuri, care oxigenează apa. În această perioadă, peștii caută zonele cu vegetație, submersă sau plutitoare, cu structuri sau izvoare, la umbra sălciilor sau a perdelelor de stuf, locuri care oferă, pe lângă hrană, o oxigenare suficientă a apei. Echipați corespunzător și pregătiți cu o cantitate suficientă de lichide, puteți să vă relaxați atât pe malurile apelor din zonele colinare și de șes, cât și în cele de munte sau pe malul mării.

AUGUST
Ultima lună de vară nu este neapărat și cea de sfârșit a vacanțelor, dar ne atenționează asupra toamnei care se apropie. Vremea începe să dea semnale caracteristice, arșița se mai domolește, zilele se scurtează, norii și vântul își măresc frecvența, iar pescuitul recreativ devine mai interesant. Vom profita de relaxarea restricțiilor impuse de răspândirea coronavirusului SARS-CoV2 și de vremea favorabilă și ne vom programa partidele de pescuit în funcție de prognozele meteo. Zonele cele mai frecventate de pescari sunt cele din Delta Dunării și litoralul Mării Negre, care pot împăca atât pretențiile familiilor acestora, cât și dorința de a petrece câteva ore la pescuit din barcă, de pe maluri sau de pe diguri. Speciile de pești din zonele de șes, colinare și de munte, atât cele pașnice cât și cele răpitoare, se hrănesc mai intens după periada caniculară. Nu uitați să respectați speciile și zonele protejate prin ordinul de prohibiție în vigoare pentru anul 2021, în special pentru cele de pe teritoriul administrat de A.R.B.D.D. Dacă restricțiile pandemiei o vor permite în continuare, cu informații actualizate asupra zonei și speciilor pe care dorim să le pescuim, ne vom bucura, din nou, de frumusețile pe care natura ni le va oferi.

SEPTEMBRIE
Toamna poate începe atipic, ca o continuare a verii care a luat sfârșit, cu temperaturi ridicate și precipitații sporadice, sau tradițional, cu temperaturi moderate, vânt, nori și ploi, locale sau generalizate. Dacă restricțiile impuse de evoluția pandemiei de SARS-CoV-2 nu se vor înăspri, vom pescui în continuare, profitând de peștii pe care îi vom găsi în zonele mai adânci și mai răcoroase, cu vegetație submersă sau plutitoare. Odată cu răcorirea vremii, pescuitul va da rezultate bune la toate speciile de pești, pașnici sau răpitori, atât de pe mal cât și din barcă. Prelungirea verii va fi în favoarea celor care și-au programat concediul în această perioadă, pescuitul marin și cel în Delta Dunării dând rezultate satisfăcătoare. În apele de munte, pescuitul păstrăvului indigen, a păstrăvului curcubeu şi a păstrăvului fântânel se închide începând cu 1 octombrie 2021, până pe 31 martie 2022.

OCTOMBRIE
Toamna s-a instalat, iar vremea caracteristică, cu alternanța zilelor înnorate, cu vânt și ploi, și a zilelor mai însorite, cu temperaturi plăcute, ne lasă destule șanse de a avea partide plăcute de pescuit. Șansele sunt bune dacă suntem prevăzători și studiem prognozele meteo. Vom căuta atât speciile pașnice, cât și pe cele răpitoare, care se hrănesc în continuare, în așteptarea sezonului mai rece. Pescuitul staționar sau la răpitori se poate practica în toate apele colinare și de șes, Delta Dunării fiind locația cea mai atractivă pentru cei care vor căuta, în ghioluri, canale sau japșe știuca, bibanul, șalăul, avatul și somnul, dar și peștii pașnici, crapul, carasul, plătica, babușca sau roșioara. Echipamentul trebuie să fie adaptat condițiilor meteo, dar și locațiilor pe care le vizităm și speciilor căutate. Pescuitul păstrăvului indigen, a păstrăvului curcubeu şi a păstrăvului fântânel, în apele de munte, a fost interzis prin Ordinul de prohibiție pentru anul 2021, de la 1 octombrie până pe 31 martie 2022.

NOIEMBRIE
În ultima lună de toamnă, vremea se înrăutățește treptat și apele se răcesc, influențând comportamentul peștilor. Vegetația subacvatică „a căzut”, lăsând suprafețe mai mari de apă deschise, la dispoziția pescarilor de răpitori. Deși apropierea sezonului hibernal se face resimțită, pescuitul știucii, în mod special, dar și al ceilorlalți răpitori, dă rezultate, mai ales în Delta Dunării. Este perioada în care o barcă ușoară, dar stabilă, își va demostra, cu prisosință, utilitatea. Somnii și crapii s-au cantonat în zonele adânci, gropane cu rădăcini submerse, copaci scufundați sau alte structuri, dar o dată descoperiți, nu refuză o momeală potrivită. În zilele mai calde, mângâiate de razele soarelui, putem să reușim partide de pescuit staționar, la care ne așteaptă carașii, babuștele, plăticile și roșioarele. În apele de munte, pescuitul salmonidelor este intezis.

DECEMBRIE
Vremea, în luna de început a anotimpului hibernal și de sfârșit a anului, este marcată, la rândul ei, de efectele încălzirii globale. Temperaturile medii vor rămâne, se pare, în general, pozitive, mai puțin în Moldova și Muntenia, unde ar putea fi înregistrate temperaturi negative. Prognozele prezintă o marjă de eroare, deci aceste previziuni trebuie considerate doar ca informații generale. Se pare că vom duce din nou dorul partidelor la copcă, dar vom găsi cu siguranță diverse moduri de a ne exercita pasiunea pentru pescuit. Râurile, canalele de fugă ale termocentralelor și apele rămase neînghețate vor putea să ne îndeplinească dorințele, materializate în capturarea atât a peștilor răpitori, cât și a celor pașnici. Nu trebuie să neglijăm activitățile de „service” pentru sculele din dotare, începând cu mulinetele și vergile și încheind cu echipamentul de deplasare în teren. Cu speranța unui sezon mai bun, respectând condițiile restrictive generale și măsurile de prevenție și profilaxie impuse în continuare de pandemia de COVID-19, vom păși în noul an cu același respect față de natură și de frumusețile ei.

Recomandam

A.G.V.P.S. din România

Constituie principalul partener de dialog competent la nivel naţional, în probleme de vânătoare și de pescuit recreativ/sportiv, și singura organizație neguvernamentală în profil cinegetic și halieutic recunoscută internațional de Consiliul Internațional al Vânătorii și al Protecţiei Vânatului (C.I.C.), din anul 1930, de Confederația Internațională de Pescuit Sportiv (C.I.P.S.), din anul 1957, și de Federația Asociațiilor de Vânătoare și Conservare a Faunei Sălbatice din Comunitatea Europeană (F.A.C.E.), din anul 2000. În această dublă calitate, A.G.V.P.S. din România constituie veriga de legătură și susținere a intereselor asociațiilor locale și a membrilor acestora în relațiile cu autoritatea statului și cu organismele internaționale, în profil.

A.G.V.P.S. din România are calitatea de persoană juridică de utilitate publică și de drept privat, apolitică, fără scop lucrativ, cu patrimoniu propriu, distinct și indivizibil
© A.G.V.P.S. 2021. Toate drepturile rezervate.
GDPR   |   Mentiuni legale   |   by CREA