Regulament de organizare și funcționare a Comisiei Chinologice de Vânătoare

Comisia de chinologie vânătorească se constituie și funcționează pe lângă Consiliul A.G.V.P.S., în temeiul prevederilor art. 15 din Statutul A.G.V.P.S., prin participarea și prestația membrilor săi, recomandabil membri cu experiență în materie și cu responsabilități sau cu rezultate recunoscute.
Cap. I Constituirea și obiective

Art.1 (1) Comisia de chinologie vânătoreasca (denumită în continuare Comisie) se organizează și funcționează pe lângă Consiliul A.G.V.P.S. din România, în temeiul Art. 15 din Statutul A.G.V.P.S. din România și își desfășoară activitatea sub directa autoritate de decizie și control al acestuia.

(2) COMPONENȚA COMISIEI

Art.2 (1) Comisia Chinologică este compusă din 5-7 membri, pentru o perioadă de 5 ani, aprobați de Consiliul A.G.V.P.S. din România, la propunerea reprezentanților subcomisiilor zonale, dintre care un președinte, un secretar, reprezentantul Corpului de arbitrii chinologi ai A.G.V.P.S, responsabilul Registrului de Origine pentru Câinii Utilizați la Vânătoare (R.O.C.) și 1-3 membrii cu activitate chinologică recunoscută. Oricare dintre membrii Comisiei poate fi și reprezentantul Corpului de arbitrii chinologi ai A.G.V.P.S sau al R.O.C.
Având în vedere specificul activității chinologice de vânătoare practică și competițională, Comisia Chinologică poate solicita opinia specialiștilor în domeniu, a unor crescători de câini de vânătoare din rândul membrilor vânători din asociațiile afiliate la A.G.V.P.S. din România în scopul rezolvării cât mai urgente și corecte a problemelor actuale ce se manifestă la nivelul chinologiei vânătorești.
(2). Pe lângă Comisie funcționează Corpul de arbitrii chinologi ai A.G.V.P.S., cu regulament de funcționare propriu, avizat de aceasta.

Art. 3 Atribuțiile Comisiei sunt:
a) Organizarea activității chinologiei vânătorești românești, conformă cadrului de desfășurare a acestei activități în alte state ale U.E. și îmbunătățirea legislației existente pentru chinologia de vânătoare;
b) Organizarea evidenței câinilor utilizați la vânătoare și a descendenților, deținuți de asociațiile de vânătoare afiliate la A.G.V.P.S. și de membrii vânători ai acestora, precum și emiterea și eliberarea documentelor specificate în regulamentele Comisiei;
c) Elaborarea în vederea aprobării a Regulamentelor de lucru pentru câinii utilizați la vânătoare și a Regulamentului Registrului de Origine pentru Câinii Utilizați la Vânătoare deținut de AGVPS și a oricăror alte reglementări care se impun;
d) Promovarea copoiului ardelenesc;
e) Atestarea calităților de lucru ale câinilor utilizați la vânătoare precum și a metișilor acestor rase;
f) Organizarea și funcționarea Corpului de arbitrii ai A.G.V.P.S. ;
g) Reglementarea activităților expoziționale și competiționale chinologice de vânătoare;
h) Promovarea chinologiei de vânătoare prin media;
i) Colaborarea cu alte organizații de profil din țară și străinătate în scopul îndeplinirii obiectivelor;
j) Analizarea periodică a situației chinologiei de vânătoare, conceperea strategiei de revizuire și dezvoltare a chinologiei de vânătoare;
k) Îmbunătățirea condițiilor de deținere a câinilor destinați vânătorii, folosire și protejare, prin implicarea autorităților.

Art. 4 Comisia are în vedere, în principal, îmbunătățirea calității efectivelor canine deținute de membrii vânători, respectiv câini utilizați de vânători cuprinse în Nomenclatorul Raselor Canine FCI, respectiv:
- Grupa III - Terrieri
- Grupa IV - Teckeli
- Grupa VI - Copoi, limieri și rase înrudite
- Grupa VII - Câini de aret
- Grupa VIII - Câini aportori, scotocitori și câini de apă.

Cap. II Structura de organizare și funcționare teritorială a Comisiei

Art. 5 (1) Sub coordonarea Comisiei funcționează subcomisiile zonale chinologice vânătorești pe fiecare dintre cele 8 euro zone prevăzute de Legea 315/28.01.2004 privind dezvoltarea regionala în România. (Anexa 1 Regulament). Fiecare subcomisie va organiza activitatea specifică, dacă există condiții, pentru cele 5 grupe de câinii de vânătoare;
(2) Subcomisiile vor avea în componență un responsabil de subcomisie, (se recomandă să fie un arbitru A.G.V.P.S) și un număr de 2-6 membrii desemnați de asociațiile vânătorești din zonă, în funcție de anvergura problemelor specifice din acest domeniu și confirmați de Comisie;
(3 ) Încetarea calității de membru în aceste subcomisii se face:
- la cerere;
- de drept, în cazul pierderii calității de membru în urma excluderii statutare din motive disciplinare din asociația care l-a propus;
- încălcarea reglementărilor Comisiei;
- inactivitate, dezinteres;
(4) Atribuțiile subcomisiilor sunt:
a) Implementarea Regulamentelor de organizare și desfășurare a competițiilor chinologice vânătorești la nivel local, în conformitate cu prezentul Regulament.
b) Stimularea vânătorilor pentru promovarea celor mai bune exemplare din rasele admise la vânătoare;
c) Organizarea și conducerea examinărilor și concursurilor de tipicitate în toate zonele în care sunt folosiți astfel de câini la vânătoare, precum și a finalelor acestor concursuri la nivelul A.G.V.P.S. din România.
d) Preocuparea ca în fiecare zonă, cu sprijinul A.G.V.P.S. din România și al asociațiilor afiliate acesteia, să se amenajeze un țarc de antrenament și testare a aptitudinilor pentru exemplarele de câini de vânătoare din grupa VI, îndeosebi la copoii sub 2 ani. În același fel, pe fiecare zonă se vor înființa piste de antrenament și testare a aptitudinilor pentru grupele câinilor de vânătoare.
(4) După alegerea și completarea structurii teritoriale, subcomisiile zonale vor stabili calendarul examinărilor și concursurilor anuale de tipicitate / aptitudini pentru grupele câinilor de vânătoare . Propunerea de program va fi comunicată Comisiei Chinologice la nivelul A.G.V.P.S. din România;.
(5) Ședințele subcomisiilor zonale se vor ține ori de câte ori este nevoie și vor fi consemnate în scris. După consemnarea în procesul verbal în scris, se vor înainta propunerile consemnate la Comisie, care le va aduce spre știința Consiliului A.G.V.P.S. din România, în vederea analizării și omogenizării măsurilor cu interesele generale ale A.G.V.P.S.;

Cap. III Dispoziții finale

Art. 7 a) Constituirea și funcționarea subcomisiilor se face cu sprijinul președinților si directorilor asociațiilor afiliate.
b) Lucrările subcomisiilor sunt conduse de un președinte numit ad-hoc, prin rotație, de membrii prezenți sau delegați și consemnate de un secretar numit în același mod;
c ) Hotărârile luate în cadrul ședințelor Comisiei și subcomisiilor se iau, dacă este cazul, prin votul majoritar deschis al celor prezenți sau delegați;
d) La nivel zonal în subcomisiile chinologice pot fi cooptate, cu caracter consultativ, și alte persoane recunoscute cu activitate în domeniu, cu avizul comisiei.

Art. 8. a) Participarea la lucrările Comisiei/subcomisiilor este deschisă oricărui delegat al asociațiilor afiliate și orice propunere scrisă trebuie discutată.
b) Activitatea Comisiei și punctele de vedere ale acesteia vor fi analizate de Consiliul A.G.V.P.S. din România periodic și pot fi însușite sau nu, după caz.
c) Cheltuielile ocazionate de participarea în comisie, deplasări, competiții și expoziții chinologice se vor deconta de asociațiile interesate sau de către A.G.V.P.S. din România, pentru fazele finale, în limita bugetului anual alocat.

Art. 9. Colaborările, documentele emise, hotărârile și deciziile votate și aplicate la nivelul Comisiei și subcomisiilor, care produc sau generează direct sau indirect efectele de natură juridică sau patrimonială ce implică asociații/cluburi, concurenți, organizatori, arbitrii, juriul concursurilor, precum și cele cu terții, nu privesc și nu implică responsabilitatea și răspunderea juridică și/sau răspunderea administrativă a AGVPS; răspunderea revine în totalitate persoanelor care le-au votat și le-au aplicat, precum și organizațiilor implicate direct sau indirect în organizarea concursurilor prin decizii și acțiuni care au condus la astfel de efecte.

* * *
Prezentul Regulament de organizare și funcționare este aprobat de Consiliul A.G.V.P.S. din Romania, în ședința din 23.03.2024

Anexa nr. 1 la Regulament

DENUMIREA ŞI COMPONENŢA ZONELOR

1. Regiunea de Dezvoltare Nord-Est - care grupează judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

2. Regiunea de Dezvoltare Sud-Est - care grupează judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea.

3. Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia - care grupează judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman.

4. Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia - care grupează judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea.

5. Regiunea de Dezvoltare Vest - care grupează judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.

6. Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest - care grupează judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş.

7. Regiunea de Dezvoltare Centru - care grupează judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.

8. Regiunea de Dezvoltare Bucureşti-Ilfov - care grupează municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Recomandam

A.G.V.P.S. din România

Constituie principalul partener de dialog competent la nivel naţional, în probleme de vânătoare și de pescuit recreativ/sportiv, și singura organizație neguvernamentală în profil cinegetic și halieutic recunoscută internațional de Consiliul Internațional al Vânătorii și al Protecţiei Vânatului (C.I.C.), din anul 1930, de Confederația Internațională de Pescuit Sportiv (C.I.P.S.), din anul 1957, și de Federația Asociațiilor de Vânătoare și Conservare a Faunei Sălbatice din Comunitatea Europeană (F.A.C.E.), din anul 2000. În această dublă calitate, A.G.V.P.S. din România constituie veriga de legătură și susținere a intereselor asociațiilor locale și a membrilor acestora în relațiile cu autoritatea statului și cu organismele internaționale, în profil.

A.G.V.P.S. din România are calitatea de persoană juridică de utilitate publică și de drept privat, apolitică, fără scop lucrativ, cu patrimoniu propriu, distinct și indivizibil
© A.G.V.P.S. 2021. Toate drepturile rezervate.
GDPR   |   Mentiuni legale   |   by CREA