A.G.V.P.S. din România a participat în cadrul proiectului-studiu inițiat de F.A.C.E. privind „Măsurarea acceptării sociale în privința vânătorii în Europa". Studiul a fost comandat de A.G.V.P.S. pentru România și a fost plătit integral de A.G.V.P.S., fiind realizat de Compania YouGov - o firmă internațională britanică de cercetare de piață și analiză de date, cu sediul în Marea Britanie, cu operațiuni în Europa, America de Nord, Orientul Mijlociu și Asia-Pacific.
Acest studiu a avut în vedere susținerea obiectivelor strategice ale FACE privind acceptarea socială a vânătorii, rezultatele lui fiind în măsură a spori eforturile colective în susținerea practicilor de vânătoare sustenabilă în Europa.
În România, studiul a vizat opiniile a 1001 de persoane, cuprinse în două categorii - bărbați și femei, pe 5 grupe de vârstă, 18-24 ani, 25-34 ani, 35-44 ani, 45-54 ani și 55+ ani, și pe regiuni geografice ale țării, București-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sudul Munteniei, Sud-Vestul Olteniei și Vest.
În comunicatul FACE din 9 iulie 2024, se precizează faptul că:
„Un sondaj recent comandat de Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (A.G.V.P.S.R.) și întocmit de YouGov cu sprijinul FACE, pe un eșantion de 1.001 persoane chestionate, dezvăluie că tinerii români manifestă cunoștințe și acceptări mai mari a practicilor de vânătoare decât mulți dintre omologii lor europeni. Această tendință pozitivă subliniază viitorul promițător pentru managementul durabil al faunei sălbatice din România”.
Studiul, desfășurat în perioada 20-24 iunie 2024, a cuprins un număr de 3 întrebări la care participanții au putut alege dintre variantele de răspuns oferite pentru fiecare întrebare în parte (foto 1).
Implicarea tinerilor:
•
Cunoștințe superioare: 18% dintre cei chestionați cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani sunt familiarizați cu legile și practicile de vânătoare, semnificativ mai mari decât media europeană.
•
Acceptare largă: 77% dintre adulții tineri (18-24) sunt de acord cu principiile vânătorii legale și reglementate, prezentând o atitudine proactivă față de conservarea și gestionarea faunei sălbatice.
Acceptare generală:
•
Acord larg: Sondajul evidențiază o acceptare generală puternică a vânătorii în România, 75% dintre respondenți fiind de acord că vânătoarea este acceptată dacă este desfășurată în mod legal și etic.
•
Variații de gen: Bărbații prezintă niveluri mai ridicate de familiaritate și acceptare în comparație cu femeile, sugerând că inițiativele educaționale specifice ar putea spori și mai mult implicarea publicului (foto 2).
•
Cunoaștere: 49% dintre cei chestionați spun că știu bine, sau puțin bine, legislația în domeniul cinegetic (foto 3).
•
Trofee: 76% dintre cei chestionați acceptă sau au o opinie neutră față de păstrarea unor părți, precum trofeul (ex: coarnele), animalelor vânate legal.
CONCLUZIE:
Aceste rezultate subliniază, după cum menționa și comunicatul F.A.C.E. din data de 8 iulie 2024, un nivel ridicat de cunoștințe privind vânătoarea, în special în rândul tinerilor, 18% dintre respondenți din grupa de vârstă 18-24 ani, fiind familiari cu legislația privind vânătoarea, un procent semnificativ mai mare decât media la nivel european, iar 77% dintre tinerii adulți, 18-24 ani, exprimând faptul că sunt de acord cu principiile practicării legale și reglementate a vânătorii, arătând o atitudine proactivă privind conservarea și managementul cinegetic.
Datele rezultate în urma studiului
evidențiază un nivel general ridicat/puternic al acceptării sociale a vânătorii în România, 75% dintre cei chestionați (incluzând marja de eroare)
fiind de acord că vânătoarea este acceptată dacă este practicată legal și etic, iar prin prisma generației tinere se întrevede un trend promițător în ceea ce privește managementul sustenabil al vânătorii în România.
Pentru mai multe informații și pentru a participa la viitoarele inițiative de conservare, vizitați
agvps.ro și
face.eu.